Agentul de vanzari – datator de energie!

Shares
Read Carefully

Daca iei la pas strazile centrale ale oraselor mari (eu am experimentat cu Brasov si Sibiu) vezi in mai toate vitrinele anunturi de angajare agenti de vanzari. Cum se si intampla, de cele mai multe ori aplica persoane in cautarea unui job, insa nu neaparat potrivite pentru a fi agent / consilier de vanzari. Si acum se pune intrebarea:

 

Ce iti trebuie pentru a fi agent de vanzari?

Bineinteles, daca ne gandim la comportamentul clasic al vanzatorilor din magazinele centrale, am putea spune simplu si rapid: sa arati bine si sa stii sa numeri banii (in 90% din anunturile pe care eu le-am vazut CV-ul era neaparat insotit de o poza de prezentare si nu doar portret).

Ce poate fi asa greu sa stai intr-un magazin o zi intreaga si sa incasezi banii?! Raspunsul meu este ca si al vostru, nimic. Insa cu aceasta atitudine esti doar un manechin mobil (daca tinem cont si de tinuta fizica).

Agentul de vanzari este mult mai mult de atat, este DATATOR DE ENERGIE! Iar daca tu nu te simti bine oferind din energia ta si celorlalti, atunci poate te-ai potrivi mai bine in spatele unui ghiseu de incasari plati.

 

O intamplare.

S-a deschis un nou magazin intr-unul din spatiile de mult goale. Asadar sa vad ca este activitate dupa mai bine de 2 ani intr-un loc mi-a atras atentia. N-am ajuns in ziua deschiderii, dar la putin timp dupa.

Magazinul burdusit de produse din aceeasi categorie. 3 domnisoare erau vanzatoare.

Am intrat in magazin si am inceput sa ma uit la produse, erau si alti posibili clienti care faceau la fel. Veselie mare in magazin, dar nu de partea noastra, ci a celor 3 vanzatoare care erau buluc la casa de marcat si faceau glume (doar de ele intelese, dar auzite de toata lumea). Sa mai spun ca hohotele de ras acopereau muzica de fundal din magazin? 😁

Probabil o sa ma intrebati ce e rau in asta? Se mai si distreaza lumea la munca, nu suntem roboti!

 

Ce inseamna sa fii agent/consilier de vanzari?

Da, insa munca unui adevarat agent de vanzari este aceea de a fi atent la oamenii care intra in magazin, de a le fi alaturi in incercarea de a gasi ce li se potriveste (cu atat mai mult cu cat magazinul e burdusit si tu, ca agent de vanzari, stii – sau ar trebui sa stii – unde se afla fiecare produs / model) si de a gasi intr-un final solutia potrivita.

Dincolo de asta, inseamna a te asigura ca acel om a inteles in ce conditii si cum se utilizeaza / intretine produsul in cauza. Iar daca vrei sa fii super agent de vanzari, te interesezi si cu urmatoarea ocazie (asta daca va exista una) daca solutia oferita s-a pretat punctual in cazul clientului respectiv.

Toate cele de mai sus se realizeaza cu multa rabdare, mult efort (sunt o multime de situatii delicate despre care probabil ca vom discuta), iar drumul pana la solutia potrivita este anevoios si consumator de timp. Iar cand spun efort, imagineaza-te facand asta in fiecare zi, pentru fiecare client fara exceptie, dand si ultimul strop de energie pentru a gasit produsul potrivit pentru un client, pentru ca el sa se poata bucura de achizitie.

Pentru a avea succes iti trebuie implicare, dorinta de perfectionare si daruire atat fata de munca depusa cat si fata de beneficiarii ei.

A fi un bun agent de vanzari este mai mult o chestie de atitudine si trasaturi de caracter decat de aptitudine.

 

Acum intelegeti de ce agentul de vanzari este un datator de energie?

Te simti pregatit(a) sa fii vanzator / vanzatoare?

 

Aici gasesti oferta Elefant pentru categoria de carti de Vanzari si Marketing. Spor la citit!

Alina

Activeaza in mediul antreprenorial romanesc de peste 6 ani. Consultant de business independent si co-fondator a mai multor magazine online. Pasionata de lectura si drumetii.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonare newsletter

Aboneaza-te la newsletter si primesti periodic noutatile noastre.

Fashion Days – Fall in love with fashion.

fashiondays.ro

Elefant

elefant.ro%20

Libris

libris.ro%20

ECCO – Shoes, comfort & style!

ecco-shoes.ro%20

Carturesti

carturesti.ro%20

Vivre

vivre.ro%20
Top