Calendar

April 2018
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Muza – Jessie Burton – muza si pentru cititori!

Nume: Muza
Autor: Jessie Burton
Traducere si note: Veronica D. Niculescu
An aparitie: 2017
Editura: Humanitas Fiction, Raftul Denisei

Despre:“In vara anului 1967, Odelle Bastien e angajata ca dactilografa in cadrul Institutului de arta Skelton din Londra. Sosita din Trinidad cu 5 ani in urma, ea renunta un timp la visul de a deveni scriitoare, pentru a-si face un rost in marele oras. Stralucitoarea si enigmatica directoare de la Skelton, Marjorie Quick, intuieste potentialul tinerei si o ia sub aripa ei protectoare. In momentul in care o capodopera perduta, avand o istorie secreta, este adusa in galerie, Odelle isi da seama ca tabloul are o legatura cu excentrica Marjorie. Adevarul despre provenienta picturii e dezvaluit treptat pornind de la un alt cadru – Arazuelo, un sat din sudul Spaniei, in anul 1963. Olive, fiica in varsta de 19 ani a unui renumit dealer de arta vienez, Harold Schloss, si a fascinantei Sarah, mostenitoarea unei averi, isi pune in practica propriile ambitii artistice. In acest paradis fragil isi fac aparitia pictorul si revolutionarul Isaac Robles impreuna cu sora lui vitrega Teresa, a caror intrare in familia Schloss va avea consecinte devastatoare. Fantezia debordanta a lui Jessie Burton jongleaza cu planuri narative perfect coerente, care rezoneaza cu o serie de portrete relevante ale creativitatii ascunse.”

– – –

Muza de Jessie Burton, o carte de care am aflat dintr-o postare a Petronelei Rotar si-mi pare foarte bine!

Am profitat de o campanie Libris pentru a o achizitiona, iar de cand am luat-o, numai la ea mi-a stat gandul. Fiind bestseller international o gasesti in oferta mai multor librarii. Personal imi place sa simt atmosfera din librarie, insa daca nu ai timpul necesar sau curiozitatea e prea mare, poti achizitiona oricand online de la urmatoarele:

Libris Humanitas Okian Carturesti Elefant (care au si cea mai buna oferta de pret la momentul scrierii acestui articol, 27.99 lei).

 

Este tipul de lectura care ma prinde de la primele pagini si ma tine langa ea, cu atat mai mult cu cat abordeaza teme tabu pentru perioada descrisa (conditia femeii, dragoste, aspiratii, deceptie si tradare). Usor de citit si de urmarit, actiunea cartii m-a transpus alaturi de personaje, fata de care am inceput sa nutresc sentimente contradictorii.

 

Lectura este savuroasa si se desfasoara pe doua planuri, descriind viata unor femei carieriste (daca ai cel putin un dram de feminism in tine, nu se poate sa nu-ti placa si sa apreciezi ambitia si ingeniozitatea acestor personaje in vremuri potrivnice), iar trecerea de la un plan la altul mi-a starnit parere de rau si curiozitate in acelasi timp.
Bizare starile pe care le poti experimenta citind o carte buna (sau nu prea, nu e cazul aici 🙂 ).

 

Apoi suspansul creat, ideea ca stiu ce se intampla, pana apare o rasturnare de situatie care-mi da ideea peste cap si in tot acest timp un gand bine ascuns care ghicea finalul, insa caruia nu i-am acordat prea mare incredere pentru a paria pe el. Afli multe si despre tine citind carti, dar asta stiai deja 😉

 

Un stil de scris care m-a acaparat prin usurinta lecturii, totodata plin de continut. Pentru ca nu ma pot abtine, iar curiozitatea nu ma slabeste, incep mai multe carti de-odata, dar le termin pe rand sau deloc. Unele din lipsa de timp, altele pentru ca sunt pur si simplu surclasate de un autor cu vino-ncoace intr-ale scrisului. Iar Jessie Burton se pare ca stie sa-si faca loc in “lectura” omului 🙂 Sau mai bine spus Veronica D. Niculescu care a realizat o traducere cu sens!

 

Despre roman

In primul plan, actiunea se petrece undeva prin anii ’60 in Londra, iar protagonista este o imigranta din Caraibe. Atat culoarea pielii cat si aspiratiile profesionale fac din ea un personaj atipic intr-o lume dominata de prejudecati.

Povestea de iubire a lui Odelle Bastien este o aventura in adevaratul sens, nu doar datorita sentimentelor, cat mai ales datorita descoperirii adevaratei vieti a lui Lawrie Scott, informatii ce deriva din descoperirea unui tablou misterios si care traseaza actiunea romanului asemenea unui film politist in care Odelle isi asuma rolul de detectiv.

 

In cel de-al doilea plan actiunea se petrece undeva prin anii ’30 in Spania, Malaga (chiar anul trecut am vizitat orasul, iar faptul ca actiunea se petrece intr-un loc cunoscut creaza o si mai mare apropiere fata de personaje si locuri), intr-o lume dominata de barbati unde femeile sunt practic invizibile.
Lucru realizat de protaginista Olive Schloss, care, pentru a-si putea pune in valoare lucrarile sale, se foloseste de Isaac Robles.
Actiunea abunda de senimente, de la prietenie la dragoste, unicitate la impostura, tradare, neputinta, toate generate de aspiratiile pe care fiecare personaj le are.

Mai multe detalii chiar de la autor😉

 

Despre autor

Cum se intampla de fiecare data cand dau peste o carte buna, sunt curioasa cine a scris-o. Si desi nu intotdeauna povestile de viata a autorilor sunt extraordinare, gasesc cazuri care-mi dau un imbold si ma incurajeaza sa sap mai departe, iar simpla descoperire a vietii unor oameni relativ obisnuiti se intransforma intr-o adevarata “lectura” motivationala. Urmeaza The Miniaturist care pare a fi la fel de interesanta.

DespreJessie Burton gasiti suficiente informatii online, mie mi-a placut ce a povestitdespre succes si esec, respectiv cele20 de raspunsuri cu alte leaduri catre lectura.

 

Apreciez Muza ca fiind o#cartedevacanta cum imi place mie sa-i spun, care-si merita locul in biblioteca personala si care merita de asemenea descoperita pagina cu pagina si nu doar prin rezumatul de mai sus.

Va invit sa o luati pentru voi, sa o faceti cadou, sa o povestiti si altora la randul vostru.

Pana data viitoare va las cale libera catre librariile preferate!
Humanitas Okian Carturesti Libris Elefant

 

Alina

Transforma ideile in realitate | activeaza in mediul antreprenorial romanesc de peste 9 ani | consultant de business independent si co-fondator a mai multor magazine online | gaseste inspiratie in carti si in experienta profesionala | isi mentine energia ridicata petrecand timp in aer liber.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste noutatile pe email

Primesti ultimele reviewuri si ganduri legate de alte subiecte de interes direct in inbox. Iti multumesc pentru abonare si ne "auzim" pe email!

Carturesti

carturesti.ro

Libris

libris.ro
Top