Calendar

October 2018
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Tetralogia Napolitana – Elena Ferrante

acmedia.ro

Tetralogia Napolitana a Elenei Ferrante este o achizitie recenta si asta pentru ca mi-au starnit atentia cele 99% reviewuri pozitive pe care le-am intalnit in plimbarile mele virtuale. Au fost ca mirosul de croissante calde la patiserie🙂 (asta era pe la jumatatea lunii Mai cand am si scris articolul 😃)

Ce am citit insa despre carte nu se compara cu ce am citit/descoperit in ea. Va spun de la inceput ca mi-a placut mai mult decat mi-au displacut anumite capitole sau exprimari (am citit-o in romana, poate fi si o situatie de traducere), iar lecturarea a fost parca, reintoarcerea in cartierul in care am crescut, dar pe post de spectator.
Astfel, am identificat lucruri comune intre anii ’50 ai Italiei si anii 2000 ai Romaniei (cat avem de recuperat…), subiectul romanului, sau macar parte din actiunile lui, reusind sa fie actuale si in acelasi timp universale. Faptul ca am putut identifica situatii cunoscute a crescut exponential placerea lecturarii acestei tetralogii.

Cumparati intreaga tetralogie:
Humanitas Elefant Carturesti Libris

Prima carte “Prietena mea geniala”mi-a placut cel mai mult si o recomand cu tot dragul tuturor, incepand de la adolescenti!
Este o carte care vorbeste despre pasiune, despre gasirea unor repere/modele, despre autoeducare si disciplina, despre autocritica. Vorbeste despre dezvoltarea armonioasa intr-o atmosfera toxica si despre indrumare, atat de necesara de la varste fragede. Intareste rolul parintilor, dar mai ales pe cel al dascalilor.

Humanitas Elefant Carturesti Libris

Varianta in Engleza Book Express

Trateaza teme atat de importante intr-un mod simplist, implicandu-te intr-atat incat iti imaginezi ce s-ar fi putut intampla daca… in paralel cu realitatea expusa in roman.

Este tipul de roman pe care il citesc cu placere, caci chiar daca este o fictiune, el expune intamplari probabile, realitati sociale inca actuale si mai ales solutii pentru a te ridica de unde ai fost lasat. Descrie trasaturi de caracter puternice si contradictorii, pe care le recunosti cu siguranta si in unele persoane din anturajul tau, dozate in asa fel incat aspectele pozitive conduc la rezultate negative si invers. Este o lectura motivationala, intrucat inspira la mai mult.

 

In cea de-a doua carte “Povestea noului nume” actiunea pare sa se plafoneze, nu mai urmeaza aceeasi dinamica sau cale motivationala. Sunt pagini intregi dedicate vietii de cartier, mariajului si a tradarii. Cele doua prietene au de-acum varsta adolescentei, iar romanul este marcat de parcursul diferit pe care cele doua il au.

Tot aici se reitereaza importanta si influenta pe care increderea si indrumarea le au in viata unei persoane. Chiar daca nu vin intotdeauna din partea familiei. In vreme ce Elena are parte de protectia profesorilor, in ciuda ideilor primare ale parintilor; Lila se confrunta cu realitatea alegerilor pe care, in mod deosebit adolescentii le iau crezand cu toata puterea in forta lor pozitiva.

Humanitas Elefant Carturesti Libris

Printre sentimentele subliniate aici se numara gelozia, deznadejdea, revolta, invidia, iar prietenia autentica se dilueaza in sentimente contradictorii.

Este subliniata forta interioara pe care Lila si-o dezvolta.

 

In cartea a treia si a patra protagonistele sunt deja adulte, femei pe care le uneste acelasi nucleu al copilariei, insa le diferentiaza alegerile pe care le fac si deciziile luate de-a lungul anilor.
Cei care pleaca si cei ce raman” trateaza situatia in care se regaseste fiecare din personajele cu care a debutat tetralogia. Intr-un decor macinat de probleme sociale, revolutii politice si spirituale, locuitorii cartierului sunt marcati de lupta pentru supravietuire. Ierarhiile se instaleaza si se schimba, Lila isi face vocea auzita, dar si jocurile de culise in cadrul fabricii in care lucreaza. Elena are acces in cercurile oamenilor culti, isi intemeiaza propria familie, cunoaste succesul datorita publicarii unei carti si se zbate intr-o casatorie nesatisfacatoare pe care o si abandoneaza intr-un final.

Humanitas Carturesti Libris Elefant

 

Povestea fetitei pierdute” scoate la iveala pasiuni vechi si noi, dar si capacitatea umana de complacere in situatii dezaprobatoare. Desi are acces si chiar face parte din elita culturala, Elena accepta rolul de concubina a unui barbat insurat si cu faima de Don Juan, caruia ii daruieste si un copil.
Lila cunoaste si ea succesul, insa in timp ce Elena se zbate in a se cunoaste pe sine (comparandu-se toata viata cu Lila), actiunile ii sunt concentrate catre exteriorul sinelui, in viata de cartier.

 

Humanitas Elefant Carturesti Libris

Drama isi urmeaza sinuos drumul, iar incercarile nu contenesc sa apara, atat in viata protagonistelor cat si in mai noua generatie. Prietenia dintre cele doua are si a avut momente tensionate de la inceput si desi au trait la distante de kilometri, viata le-a intersectat drumurile: mai intai Elena a asistat aproape pasiv la episodul in care “Lila” il fura pe Nino, dupa care Elena il atrage in viata ei reinviind pasiuni copilaresti si netinand cont de drama pricinuita Lilei. Asemenea protagonistelor, fetele Elenei concureaza pentru dragostea lui Genaro, baiatul Lilei. Drama atinge punctul culminant odata cu pierderea fetitei Lilei, punct de la care lucrurile construite incep a se destrama.

 

Povestea tetralogiei este impresionanta, personal mi-au placut anumite detalii mai mult ca altele (pe alocuri am simtit ca bat pasul pe loc), insa nu este necesar sa fii critic literar pentru a-ti da seama de amploarea operei. Cateva aspecte pentru care mi-a placut teribil sunt: actualitatea evenimentelor, numarul personajelor implicate si povestea fiecaruia, psihologia din spatele fiecarui personaj, descrierea decorurilor, a claselor sociale, respectiv a actiunii care penduleaza intre personaje descriind devenirea lor, cu bune si rele, asemeni vietii reale.

Asadar, daca nu ati citit-o inca, va recomand sa va strecurati timp in program si pentru ea, este mai buna ca orice telenovela (o fi cuvantul demodat) sau serie TV care oricum poate fi reurmarita 😉

Pana data viitoare cand va voi da tips&trics despre viata lunga si fericita va las in compania celor doua prietene!

Alina

Transforma ideile in realitate | activeaza in mediul antreprenorial romanesc de peste 9 ani | consultant de business independent si co-fondator a mai multor magazine online | gaseste inspiratie in carti si in experienta profesionala | isi mentine energia ridicata petrecand timp in aer liber.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste noutatile pe email

Primesti ultimele reviewuri si ganduri legate de alte subiecte de interes direct in inbox. Iti multumesc pentru abonare si ne "auzim" pe email!

Carturesti

carturesti.ro

Libris

libris.ro
Top