Nume: Ikigai: The Japanese secret to a long and happy life
Autor: HECTOR GARCIA, FRANCESC MIRALLES
Traducere si note: varianta in limba engleza
An aparitie: 2017
Editura: Hutchinson / Humanitas
Despre: Ikigai… Acest concept japonez, care s-ar traduce prin fericirea de a fi mereu ocupat, pare sa explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numarul persoanelor centenare depaseste cu mult media mondiala. Cultivarea prieteniilor, alimentatia moderata, odihna adecvata si miscarea usoara par sa faca parte din ecuatia sanatatii, insa in centru este acea joie de vivre, bucuria de a trai, care ii ajuta sa insumeze ani si sa sarbatoreasca in continuare fiecare rasarit de soare, ikigai-ul personal al fiecaruia. (HECTOR GARCIA (KIRAI) si FRANCESC MIRALLES)
– – –
Ikigai este una din cartile revelatoare, te face sa-ti pui intrebari, sa identifici ce merge si ce nu merge in modul personal de a trai, dar mai important este ca ofera sugestii despre ce ai putea face. Cu exemple de la cei mai longevivi oameni de pe planeta. Longevitate este strans corelata cu starea sufletului tau, mult mai importanta decat aspectul fizic, pentru ca, corpul asculta de gandurile tale si nu invers (in marea majoritate a cazurilor). De asemenea, se subliniaza ceea ce deja considerati un cliseu: nu ne trebuie mult/multe ca sa fim fericiti, iar exemplul vine de la oamenii din Ikaria (si nu numai), Insula greceasca a Vietii lungi, unde oamenii au adoptat un stil de viata ce dateaza cu ani inaintea erei noastre.
” Ikaria, Greece. One of every three inhabitants of this island near the coast of Turkey is over ninety years old (compared to less than 1 percent of the population of the United States), a fact that has earned it the nickname the Island of Long Life. The local secret seems to be a lifestyle that dates back to 500 BC.”
“Ikaria, Grecia. Unul din trei localnici ai acestei insule apropiata de coasta Turciei are peste 90 ani (in comparatie cu mai putin de 1% din populatia SUA), un fapt care i-a creat reputatia de Insula Vietii Lungi. Secretul local pare sa fie un stil de viata ce dateaza din anul 500 I.C.”
Cartea poate fi achizitionata online de la librariile de mai jos, ajunge rapid acasa prin curier si intre timp va puteti pregati/instala coltul de lectura unde sa va retrageti pentru o sedinta de dezvoltare personala 😉
Mai jos gasiti cele 10 principii ale ikigai-ului, impreuna cu cateva citate care mi-au placut, care merita dezbatute in linistea propriei constiinte sau impreuna cu prietenii. Si prietenii au un rol deosebit de important, cultivarea relatiilor ajuta in aceeasi masura ca mancatul sanatos!
Una peste alta, este o lectura placuta, o filozofie de viata, un ABC al tineretii vesnice 🙂 care poate fi pus in aplicare cu putina stradanie. E drept ca acolo unde cultura e de asa natura, iar oamenii sunt invatati asta, lucrurile merg mult mai usor. Totusi, zgomotul si consumerismul care ne inconjoara pot fi cu siguranta combatute daca punem mai multa atentie in lucrurile pe care le facem. Daca alegem cu intentie atitudini, obiceiuri, lucruri, persoane pe care sa le urmam / sa le avem aproape. A fi prezent inseamna a fi implicat, astfel ca doar implicandu-te in propria viata afli ce inseamna cu adevarat fericirea.
1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodata.
<<Israeli neuroscientist Shlomo Breznitz: “There is a tension between what is good for someone and what they want to do. This is because people, especially older people, like to do things as they’ve always done them. The problem is that when the brain develops ingrained habits, it doesn’t need to think anymore. Things get done quickly and efficiently on automatic pilot, often in a very advantageous way. This creates a tendency to stick to routines, and the only way of breaking these is to confront the brain with new information.
Presented with new information, the brain creates new connections and is revitalized. This is why is so important to expose yourself to change , even if stepping outside of your comfort zone means feeling a bit of anxiety. […] Our neurons start to age while we are still in our twenties. This process is slowed, however by intellectual activity, curiosity, and a desire to learn. Dealing with new situations, learning something new every day, playing games, and interacting with other people seem to be essential antiaging strategies for the mind. Furthermore, a more positive outlook in this regard will yield greater mental benefits.”>>
Neurologul israelian Shlomo Breznitz: “Exista o tensiune / un conflict intre ceea ce este bine pentru cineva si ceea ce vor sa faca. Aceasta se datoreaza deoarece oamenilor, indeosebi cei in varsta, carora le place sa faca lucrurile cum le-au facut dintotdeauna. Problema este ca atunci cand creierul dezvolta obiceiuri automate, nu mai trebuie sa gandeasca. Lucrurile se rezolva rapid si eficient pe pilot automat, de multe ori intr-un mod foarte avantajos. Acest lucru creaza tendinta de a mentine rutina, si singurul mod de a o intrerupe este de a confrunta creierul cu informatii noi.
Confruntat cu situatii noi, creierul creaza conexiuni noi si este revitalizat. De aceea este atat de important sa te expui la schimbare, chiar daca sa iesi din zona ta de confort inseamna sa simti un pic de anxietate. […] Neuronii nostri incep sa imbatraneasca cat timp suntem inca la 20 ani. Acest proces este totusi incetinit prin activitate intelectuala, curiozitate si dorinta de a invata. A avea de-a face cu noi situatii, a invata ceva nou in fiecare zi, a te juca si interactiona cu alti oameni par a fi strategii esentiale anti-imbatranire pentru minte. Mai mult, o perspectiva mai pozitiva despre acest aspect va produce beneficii mentale semnificative.”>>
2. Priveste lucrurile cu calm.
Oare mai are rost sa mentionez ca atunci cand esti calm nu doar ca totul pare mai usor de rezolvat, dar si gasesti solutii mai multe si mai diverse?
3. Nu manca pe saturate.
Inca n-am reusit sa ma conformez, cu programul haotic pe care il am cand scap la o farfurie cu mancare (care-mi si place), ramane doar mitul unei doamne la masa, realitatea este devastatoare pentru imaginea personala 🙂
Cu speranta ca voi sunteti mai motivati, sa va ridicati de la masa cand sunteti 80% satui (personal n-am idee cat inseamna aia, lucrez inca la asta) este unul din lucrurile care pot adauga ani de fericire mai tarziu. Iar daca rezistati si tentatiei de a savura intre mese covrigul sau prajitura scursa-n ciocolata este aproape garantat lucrul de mai sus 😉
80 Percent Rule: “[…]The extra side dish, the snack we eat when we know in our hearts we don’t really need it, the apple pie after lunch – all this will give as pleasure in the short term, but not having them will make us happier in the longrun.”
Regula 80%: “[…] Garnitura extra, gustarea pe care o mancam cand stim in sufletul nostru ca nu avem nevoie de ea, placinta cu mere de dupa pranz – toate acestea ne creaza placere pe termen scurt, dar a nu le avea ne va face mai fericiti pe termen lung.”
4. Inconjoara-te de prieteni buni.
Chiar daca fiecare dintre noi e diferit, unii aleg 2-3 persoane pe spranceana, altora le place sa fie inconjurati de multimi, ideea e ca oamenii cu care iti petreci timpul sa fie buni. Sa aiba sufletul cald, o stare pozitiva si optimista, sa aduca bucurie in viata ta si nu invers, sa fie vampiri energetici.
5. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare.
Pregateste-te de petrecere si accepta trecerea timpului ca parte naturala a vietii. Imbatraneste frumos traind lucrurile la timpul lor. Suna cunoscuta vorba asta? O fi a batranilor lor sau ai nostri?
6. Zambeste.
Cine rezista unei persoane vesele?
7. Reconecteaza-te la natura.
Plimbarile in aer liber, departe de zgomotul rutier ne incarca bateriile. O plimbare devenita obicei zilnic face minuni!
8. Fii recunoscator.
Conform articolului din Psychololy Today, psihologii au aflat ca, in timp, sentimentul de multumire sporeste fericirea si intareste sanatatea fizica si mentala. Studiile au aratat ca a practica gratitudinea / starea de multumire inseamna a inceta sa folosesti cuvinte care exprima emotii negative si a-ti muta atentia departe de sentimente negative ca resentimentele si invidia. Se minimalizeaza astfel starea de exagerare a gandurilor (n-am gasit echivalentul in romana pentru ruminating), semn distinctiv al depresiei.
9. Traieste clipa.
Revenind la “toate la timpul lor”, ceea ce nu exclude a te bucura de fiecare oportunitate, atunci cand apare. Pe scurt, utilizeaza in prezent lucrurile “de sarbatoare”, gaseste o cale sa aduci in prezent acele activitati la care visezi, profita de fiecare moment cu responsabilitate astfel incat sa urmeze si alte momente/activitati pe care sa le imbratisezi in prezent.
10. Urmeaza-ti ikigai-ul.
Imi place foarte mult cum pun problema terapiei, un subiect rusinos pentru majoritatea si tabu de cele mai multe ori.
Frustrarea apare atunci cand traiesti fara a avea un scop anume, insa in loc de a vedea aspectul negativ, este valorificata partea pozitiva prin care se considera ca aceasta stare este un catalizator spre schimbare. Este citat unul din aforismele lui Nietzsche, cel care are un “de ce” pentru care traieste, va suporta aproape orice “cum”, fapt cu care sunt intru totul de acord si care mi-a indrumat si mie pasii spre a face / a fi ceea ce sunt in prezent. Bineinteles ca lucrurile vor evolua, dupa cum le permitem si imi place si mai mult cum este subliniata importanta schimbarii (avis celor care pun egal intre “eu nu ma schimb, sunt acelasi” cu trairea in trecut / stagnarea).
? Intrebare rapida: Credeti ca de aici a pornit si Simon Sinek cercetarea pentru cartile lui, Start with Why si Find Your Why?
Daca nu stiti despre ce e vorba, dati repede un search pe Youtube, omul are scurte prezentari pline de sens care-ti vor pune mintea in miscare.
Cei suficient de motivati sa inteleaga de ce sa inceapa cu “de ce”, respectiv sa-si gaseasca propriul “de ce”, sunt la un click distanta 🙂 Iar impresii despre experienta mea cu “de ce-ul personal” o sa impartasesc intr-un articol dedicat cartilor lui Simon Sinek 😉
Gasesti cartile lui Simon Sinek accesand librariile online de mai jos. Poti incepe cu: Start with Why si Find Your Why
“Existential frustration arises when our life is without purpose, or when that purpose is skewed. In Frankl’s view, however, there is no need to see this frustration as an anomaly or a symptom of neurosis; instead, it can be a positive thing – a catalyst for change.”
“Frustrarea existentiala apare atunci cand viata noastra nu are un scop sau atunci cand acel scop este neinteles. In opinia lui Frankl, totusi, nu este nici un motiv pentru care sa vezi frustrarea aceasta ca o anolaie sau un simptom al nevrozei; in schimb, poate fi un lucru pozitiv, un catalizator pentru schimbare.”
“In Man’s Search for Meaning, Frankl cotes one of Nietzsche’s famous aphorisms: <<He who has a why to live for can bear with almost any how>>.”
“In Omul in cautarea sensului vietii, Frankl citeaza unul din faimoasele aforisme ale lui Nietzsche: <<Cel care are un de ce pentru care sa traiasca va suporta aproape orice cum>>.”
” We don’t create the meaning of our life, as Sartre claimed – we discover it.
„Nu cream sensul vietii noastre, asa cum a afirmat Sartre – il descoperim.
We each have a unique reason for being, which can be adjusted or transformed many times over the years.
Just as a worry often brings about precisely the thing that was feared, excessive attention to a desire (or “hyper intention”) can keep that desire from being fulfilled.
Humor can help break negative circles and reduce anxiety.
We all have the capacity to do noble or terrible things. The side of the equation we end up on depends on our decisions, not on the condition in which we find ourselves.”
Fiecare din noi are un motiv unic pentru care exista care poate fi ajustat si transformat de mai multe ori in decursul anilor.
Asa cum o ingrijorare atrage deseori lucrul temut, atentia excesiva pentru o dorinta (sau “hiper intentia”) poate face ca acea dorinta sa nu se implineasca.
Umorul poate ajuta sa se intrerupa cercul negativ si reduce anxietatea.
Toti avem capacitatea de a face lucruri nobile sau teribile. Partea din ecuatie in care ne gasim depinde de deciziile noastre, nu de conditia in care ne aflam”
“In Frankl’s view, the man not only didn’t need all those years of psychoanalysis, he also couldn’t even really be considered a “patient” in need of therapy. He was simply someone in search of a new life’s purpose; as soon as he found it, his life took a deeper meaning.”
“In opinia lui Frankl, nu numai ca omul nu a avut nevoie de toti acei ani de psihoanaliza, de asemenea nici nu putea fi cu adevarat considerat un “pacient” in nevoie de terapie. El era pur si simplu cineva in cautarea unui nou sens in viata; de indata ce l-a gasit, viata lui a capatat o semnificatie mai profunda.”
In carte gasiti si detalii despre terapia Morita, eu am auzit prima data de ea acum. Va las pe voi sa descoperiti mai multe, insa substanta o s-o las aici pentru toti cititorii, sub forma unei metafore pe care chiar autoarea o promoveaza:
Un magar care este legat de un tarus se va invarti in jurul lui in incercarea de a se elibera, dar funia se scurteaza si devine din ce in ce mai legat si imobil. Acelasi lucru se intampla si oamenilor cu ganduri obsesive, care devin prizonieri in propria suferinta atunci cand incearca sa scape de frici si disconfort.
Tocmai ce am realizat, scriind acest articol, ca lucrurile se leaga intr-un mod nebanuit. La mine e cazul lecturilor, care vin la momentul potrivit si atrag altele care cumva preced lucrurile care mi se intampla. Spre exemplu, desi am citit Ikigai de-o vreme buna (prin august 2018), abia acum scriu acest articol care subliniaza importanta lui Frankl si a cartii Omul in cautarea sensului vietii. Inainte am scris articolul despre Alegerea lui Dr. Edith Eva Eger si am descoperit ca aceasta carte a lui Frankl a fost piatra de capatai a autoarei pentru a-si gasi ikigaiul. Musai sa n-o mai las sa ma astepte in biblioteca!
Si un ultim citat in incercarea de a va convinge sa parcurgeti cartea si spre introspectie:
“Logotherapy and Morita therapy are both grounded in a personal, unique experience that you can access without therapists or spiritual retreats: the mission of finding your ikigai, your existential fuel. Once you find it, it is only a matter of having the courage and making the effort to stay on the right path.”
“Logoterapia si terapia Morita sunt amandoua fundamentate pe o ecperiental personala si unica care poate fi accesata fara terapeuti sau retrageri spirituale: misiunea de a-ti gasi propriul ikigai, combustibilul tau existential. Odata ce l-ai gasit, este doar o chestiune de a avea curajul si de a depune efortul de a ramane pe calea cea buna.”
Nu uita sa-ti achizitionezi propriul exemplar din Ikigai de la una din librariile online de mai jos:
Leave a reply