Calendar

September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

A fraction of the whole – Steve Toltz

I did it! Am terminat de citit cartea lui Steve Toltz, O fractiune din intreg (traducere mot a mot). A durat mult din varii motive, dar doua dintre ele ar fi timpul necesar procesarii informatiei si lipsa mea de entuziasm in anumite momente ale lecturii.

Per total, desi nu este o carte cu un impact major si imediat in gandurile mele de dupa lectura, mi-a placut pentru cat de multe subiecte a reusit sa acopere. De la copilarie si adolescenta la maturitate si paternitate; fobie si obsesie; anturaj si alegere; ideal si esec; istoria a trei generatii diferite si totusi asemanatoare, spusa cu un umor desavarsit.

Poti achizitiona si tu propriul exemplar de la una din librariile online de mai jos:

Elefant Okian CarturestiLibris

Cu siguranta imi voi aminti de carte in diferite situatii, datorita varietatii si intensitatii temelor abordate. Spre exemplu, intr-un moment al lecturii (abia pe la mijlocul cartii) ma simteam ca si cand as fi urmarit o intreaga serie de filme. Detaliile furnizate creioneaza perfect imaginea dorita, astfel ca o vezi pur si simplu, iar asta se intampla cu o viteza destul de mare, depinde de cate cadre pe minut esti dispus sa internalizezi 🙂

Povestea este spusa din 2 perspective, alternativ, prin vocea lui Martin Dean si a fiului sau, Jasper. Are de toate, dar mai ales, desi cu povesti excentrice demne de film, are o normalitate care pentru mine a alternat intre impresionant si anost, in functie de cat de mult m-am identificat cu trairile personajelor.

Mai jos mentionez cateva citate care mi-au placut, sper sa va placa si voua 😉

“Or about how when you’re a child, to stop you from following the crowd you’re assaulted with the line “If everyone jumped off a bridge, would you?” but when you’re an adult and to be different is suddenly a crime, people seem to be saying, “Hey. Everyone else is jumping off a bridge. Why aren’t you?”

“Sau despre cum atunci cand esti un copil, sa te opreasca sa urmezi multimea esti asaltat cu fraze ca “Daca toata lumea sare de pe pod, sari si tu?” dar cand esti adult si a fi diferit a devenit subit o crima, oamenii par a-ti spune, “Hei. Toti ceilalti sar de pe pod. Tu de ce nu sari?”

“I concluded that my father had tried to erase any image of his brother so he might forget him. The futility of the attempt was obvious; when you put in that much effort to forget someone, the effort itself becomes a memory. Then you have to forget the forgetting, and that too is memorable.”

“Am concluzionat ca tatal meu a incercat sa stearga orice imagine a fratelui sau astfel incat sa il uite. Inutilitatea incercarii a fost evidenta; cand incerci cu atat efort sa uiti pe cineva, efortul in sine devine o amintire. Apoi trebuie sa uiti procesul de uitare, si asta este de asemenea memorabil.”

“That’s how we slide, and while we slide we blame the world’s problems on colonialism, imperialism, capitalism, corporatism, stupid white men, and America, but there’s no need to make a brand name of blame. Individual self-interest: that’s the source of our descent, and it doesn’t start in the boardrooms or the war rooms either. It starts in the home.”

“Asa alunecam, si in timp ce alunecam invinovatim problemele lumii de colonialism, imperialism, corporatism, oameni albi prosti, si America, dar nu este nevoie sa dai vina pe un brand. Interesul personal al individului: aceasta este sursa decaderii noastre, si nu incepe in salile de sedinta sau in cele de razboi. Incepe acasa.”

“After all, memory may be the only thing on earth we can truly manipulate to serve us, so we don’t have to look back at ourselves in the receding past and think, What an arsehole!”

“In final, memoria ar putea fi singurul lucru pe pamant pe care il putem manipula sa ne serveasca, asa incat sa nu trebuiasca sa ne uitam inapoi la noi insine in trecut si sa gandim, Ce nenorocit!”

“Losers blame their parents; Failures blame their kids.”

“Pierzatorii dau vina pe parinti; Esecurile dau vina pe copii lor.”

“You never hear of a sportsman losing his sense of smell in a tragic accident and for good reason; in order for the universe to teach excruciating lessons that are unable to apply in later life, the sportsman must lose his legs, the philosopher his mind, the painter his eyes, the musician his ears, the chef his tongue.”

“Nu auzi niciodata despre un sportiv de performanta ca si-a pierdut simtul mirosului intr-un accident si asta pentru un motiv intemeiat; pentru ca universul sa predea lectii chinuitoare care nu sunt aplicabile in viata ulterioara, sportivul trebuie sa-si piarda picioarele, filozoful mintea, pictorul ochii, muzicianul urechile, bucatarul limba.”

“I have too much free time. Free time makes people think; thinking makes people morbidly self-absorbed; and unless you are watertight and flawless, excessive self-absorption leads to depression.”

“Am prea mult timp liber. Timpul liber ii face pe oameni sa gandeasca; ganditul ii face pe oameni absorbiti de sine in mod patologic; si daca nu esti izolat si fara de greseala, absorbtia de sine in mod excesiv conduce la depresie.”

“The thing that makes a man go crazy isn’t loneliness or suffering after all–it’s being kept in a state of perpetual dread.”

“Lucrul care il face pe om sa innebuneasca nu este singuratatea sau suferinta pana la urma – este blocarea intr-o stare de frica continua.”

“People always say, “It’s good to be a part of a something bigger than yourself,” but you already are. You’re part of a huge thing. The whole of humanity. That’s enormous. But you couldn’t see it, so you pick, what? An organization? A culture? A religion? That’s not bigger than you. It’s much, much smaller!”

“Oamenii spun intotdeauna, “Este bine sa faci parte din ceva mai mare decat tine”, dar deja faci asta. Esti parte dintr-un lucru urias. Intreaga umanitate. Aceasta-i enorma. Dar nu ai putea sa o vezi, deci alegi, ce? O organizatie? Un cultura? O religie? Asta nu-i mai mare ca tine. Este mult, mult mai mic!”

<<He also said, ‘It is easy in the world to live after the world’s opinion; it is easy in solitude to live after your own; but the great man is he who in the midst of the crowd keeps with perfect sweetness the independence of solitude.’ I can’t do this!>>

<<El a mai spus, “Este usor in lume sa traiesti dupa opinia celorlalti; este usor in singuratate sa traiesti dupa propriile opinii; dar un om mare este acela care in mijlocul multimii isi pastreaza cu perfecta delicatete independenta singuratatii”. Eu nu pot face asta!>>

Mai sunt cateva paragrafe care mi-au placut in mod deosebit, insa sunt prea lungi pentru a le include aici. Pe de alta parte, cartea e plina de aforisme si subtilitati si merita citita. Pentru mine este una din cartile care mi-a pus la incercare rabdarea, acceptarea si chiar intelegerea 🙂

Daca te-ai hotarat sa iti procuri un exemplar, nu uita ca poti face asta de la una din librariile de mai jos. In tot acest proces, imi oferi o mana de ajutor in a le transmite ca ti-a placut articolul! 😉

Elefant Okian CarturestiLibris

Alina

Transforma ideile in realitate | activeaza in mediul antreprenorial romanesc de peste 9 ani | consultant de business independent si co-fondator a mai multor magazine online | gaseste inspiratie in carti si in experienta profesionala | isi mentine energia ridicata petrecand timp in aer liber.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste noutatile pe email

Primesti ultimele reviewuri si ganduri legate de alte subiecte de interes direct in inbox. Iti multumesc pentru abonare si ne "auzim" pe email!

Carturesti

carturesti.ro

Libris

libris.ro
Top