Calendar

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Metoda celor 6 palarii ganditoare – Edward de Bono

Psiholog, doctor, autor a numeroase carti care au ca subiect gandirea umana, de Bono reuseste sa explice pe intelesul tuturor care sunt procesele gandirii si cum putem sa le imbunatatim pe cele personale.

Tuturor celor care n-ati auzit de Edward de Bono: intrati cat mai repede in posesia unei carti de-a lui, cititi-o si-o sa va doriti sa lecturati si altele. Promit!

Cartea caruia ii dedic articolul, Sase palarii ganditoare, a avut prima aparitie in 1985. Da, ati citit bine! Iar de atunci a fost imbunatatita si puteti sa achizitionati cea mai recenta versiune accesand butoanele de mai jos:

Carturesti Libris Humanitas Elefant

Oldies, but goldies! se pare ca e valabil si la carti sau poate MAI ALES la carti. De la aparitie si pana acum, metoda celor 6 palarii ganditoare a facut inconjurul lumii, a fost aplicata in companii mici pana la multinationale, in scoli, in activitati recreative si bineinteles, in cazul celor care stiu ce presupune, chiar la nivel personal in situatia unei decizii importante.

Mai jos am detaliat ce inseamna si cum se pune in practica, dar pentru a face asta ar trebui sa stiti la ce ajuta.

Metoda celor 6 palarii ganditoare a fost aleasa cu atentie si in mod intentionat sub forma de palarii si culori. Inventatorul ar fi putut alege orice alt simbol, insa scopul a fost ca ganditorii sa isi poata imagina utilizarea palariei si mai ales, sa fie un sistem usor de retinut. Astfel, culorile sunt inspirate din realitate si pot fi retinute cu usurinta prin asocierea acestora cu mediul inconjurator.

De asemenea, un fapt super important in utilizarea metodei este mentionarea palariilor, niciodata functia lor. Aceasta ofera eficienta metodei prin simplul fapt ca, mentionarea culorii este neutra comparativ cu functia palariei. Spre exemplu, este mai usor sa soliciti un punct de vedere al palariei rosii decat sa soliciti unei persoane sa iti ofere reactia emotionala la ceva anume. Oamenii au tendinta de a se eschiva, insa cand sunt mentionate culorile, procesul de gandire se transforma intr-un joc neutru care scoate in evidenta toate aspectele situatiei.

Cum de altfel ne este prezentat chiar in introducerea cartii, metoda este eficienta si in gestionarea muncii in echipa. Astfel, indemnuri ca „… as vrea sa iti dai jos palaria neagra.” sau „… pentru cateva minute haideti sa ne punem cu totii palaria rosie.” sau „…este suficient pentru palaria galbena, acum haideti sa punem palaria alba.” nu mai suna amenintator sau personal, astfel ca fiecare isi continua munca fara a intra in controverse personale.  

Rolurile fiecarei palarii

Palaria alba: Palaria alba este neutral si obiectiva. Este preocupata de fapte obiective si numere.

Palaria rosie: Rosu sugereaza furia, mania si emotiile (vad rosu de manie). Palaria rosie ofera punctual de vedere emotional.

Palaria neagra: Negrul este sobru si serios. Palaria neagra este prevazatoare si atenta. Subliniaza punctele slabe dintr-o idée.

Palaria galbena: Galben este pozitiv si insorit. Palaria galbena este optimista si acopera speranta si gandirea pozitiva.

Palaria verde: Verde este iarba, vegetatia si abundenta, fertilitatea si cresterea. Palaria verde indica creativitatea si ideile noi.

Palaria albastra: Albastrul este racoros si este de asemenea culoarea cerului, ceea ce este mai presus de orice altceva. Palaria albastra este procupata de control, organizarea procesului de gandire si utilizarea celorlaltor palarii.  

Cum si cand se utilizeaza metoda

Utilizarea metodei este valoroasa atat la nivel individual, cat mai ales in munca in echipa. Atunci cand trebuie luate decizii pentru anumite situatii, gasirea unor solutii pentru probleme, stabilirea unei directii comune etc.

Palariile pot fi folosite individual sau la pachet.

Astfel, la nivel individual, se poate ca cel care intampina o problema sa solicite un anumit punct de vedere, spre ex. ‘Cred ca as avea nevoie de palaria verde aici…’, ‘Poate ar trebui sa implicam palaria neagra in chestiunea aceasta’ etc.

Palariile pot fi folosite si la pachet, intr-o anumita ordine, toate culorile sau doar o parte din ele. De obicei se intalnesc doua situatii, utilizarea palariilor intr-o ordine prestabilita sau la alegere in functie de fluxul conversatiei. Totusi, autorul ne recomanda ordinea prestabilita, cu atat mai mult cu cat suntem incepatori in a utiliza metoda. Astfel, de cele mai multe ori se incepe cu palaria albastra care stabileste ‘regulile jocului’. De retinut, niciodata nu se incepe cu palaria neagra.

Beneficiile metodei

Tranzitand de la o palarie la alta si concentrandu-ne pe functia unei palarii, informatiile sunt mai usor aduse la suprafata, iar procesul de gandire astfel directionat ajunge la un consens intr-un timp mai scurt.

Asadar, timpul redus de a ajunge la o concluzie este punctul forte al metodei, insa nici celelalte avantaje nu sunt de neglijat. Astfel, faptul ca fiecare participant este fortat sa poarte fiecare palarie aduce un plus de valoare la nivelul individului, constientizarea faptului ca exista mai multe puncte de vedere, poate corectarea unor comportamente impulsive si de ce nu, un plus de empatie.

Va las pe voi sa descoperiti mai multe citinda cartea 🙂 Nu uitati ca o puteti comanda la una din librariile de mai jos:

Carturesti Libris Humanitas Elefant

Personal am descoperit metoda cu ceva timp in urma, dar nu i-am acordat atentia necesara. In ultimii 2 ani am redescoperit-o din perspectiva pedagogica, iar acum abia astept sa gasesc adepti cu care sa o pot pune in aplicare in viata profesionala.

Pana la noi descoperiri, va las in compania lui Edward de Bono!

Fun fact: am scris acest articol ascultand Volbeat, daca nu stiti de ei, dati-le o sansa! 😉

Alina

Transforma ideile in realitate | activeaza in mediul antreprenorial romanesc de peste 9 ani | consultant de business independent si co-fondator a mai multor magazine online | gaseste inspiratie in carti si in experienta profesionala | isi mentine energia ridicata petrecand timp in aer liber.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste noutatile pe email

Primesti ultimele reviewuri si ganduri legate de alte subiecte de interes direct in inbox. Iti multumesc pentru abonare si ne "auzim" pe email!

Carturesti

carturesti.ro

Libris

libris.ro
Top