Calendar

November 2020
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl

Inainte de a parcurge cartea Vindecarea copilului interior eram familiarizata cu acest concept, noutatea (una dintre ele, caci am descoperit multe) a fost reprezentata de copilul-umbra, respectiv copilul-lumina si valentele lor.

O sa mentionez si ca a fost o intamplare s-o citesc, nu aveam in plan o astfel de lectura, insa ca de fiecare data, ma gaseste momentul pe mine si nu eu pe el 🙂 Astfel m-am bucurat cu atat mai tare cu cat am aflat informatii utile cand nu credeam ca am nevoie de ele.

Poti achizitiona cartea de la una din librariile online de mai jos:

Carturesti Libris Okian Elefant

Este o carte de auto-terapie care descrie concepte prin intermediul exemplelor si ofera solutii prin exercitii practice. Pentru a beneficia de maximul pe care il ofera, cartea trebuie ‘muncita’. Din portofoliul propriu, cu exceptia cursurilor universitare, aceasta este cea mai subliniata carte 🙂

Tocmai de aceea am la indemana citatele de mai jos. Am selectat din ele o parte care are, in opinia mea, un impact general si sper sa starneasca curiozitatea identificarii propriilor tipare intr-o lectura amanuntita. Inainte de ele insa, mentionez cateva lucruri care mi-au placut in mod deosebit.

Exemplificarea copilului-umbra, respectiv copilului-lumina. Un joc aparent pueril, dar care scoate in fata cele mai ascunse credinte. Pe scurt, sentimentele si emotiile noastre sunt reprezentate metaforic sub forma celor doi copii: umbra si lumina. Ambii copii sunt influentati de modul in care au perceput lumea inca de la nastere si cum au interactionat (cu prioritate) cu parintii sau persoanele semnificative. Fiecare exprima in ce masura s-au implinit cele patru nevoi psihice fundamentale, anume:

  • nevoia de apartenenta;
  • nevoia de autonomie si control;
  • nevoia de satisfacere a placerii, respectiv de evitare a neplacerii;
  • nevoia de incredere in sine, respectiv de recunoastere.

Astfel, copilul-umbra este caracterizat de spectrul sentimentelor si emotiilor negative din interiorul nostru, ca cele de frica, nesiguranta, indecizie, anxietate, neincredere, indoiala etc.

Copilul-lumina este caracterizat in principal de experientele pozitive si este recomandat sa il lasam sa se manifeste cat mai des. Totusi, pentru reusita actiunilor intreprinse, copilul-lumina are nevoie de indrumarea adultului. Altfel situatiile pot lua o turnura negativa putandu-se manifesta sub forma de inadaptare sociala.

Declansatorul pentru fiecare din cei doi copii este inlantuirea convingere-interpretarea realitatii-sentiment-comportament. Iar in carte veti gasi informatii despre cum se formeaza si unde-si are originea fiecare pas.

Mi-au placut numeroasele exemple in care cei doi copii preiau conducerea, dar si cum adultul ii poate relaxa, recastigandu-si controlul.

Exemplele sunt inspirate din viata curenta si a fost aproape imposibil sa nu subliniez citate potrivite pentru cei cunoscuti, pe langa cele care-mi calcau mie pe beculete.

Desi sensul si imaginea proiectata la pronuntarea cuvantului trauma sunt din sfera negativa, in cazul de fata se face referire si la evenimentele placute din viata personala, dar care se pot manifesta ‘neprietenos’ in viata de adult. O clarificare interesanta.

Las mai jos cateva citate si sper sa va convinga sa parcurgeti acest proces transformativ.

“Este vital ca omul sa invete sa-si regleze senzatiile de placere si neplacere. Adica trebuie sa dobandim capacitatile necesare pentru tolerarea frustrarii, amanarea recompensei si renuntarea la instincte. Educatia consta, in mare masura, in a-l invata pe copil sa faca fata sentimentelor de placere si neplacere.”

Un citat cu potential polemic, mai ales in randul grupurilor de parinti si educatori/profesori.

“Copiii cu o tendinta spre hiperactivitate intampina dificultati mari in a-si canaliza excesul de energie, ceea ce-i face sa-si irite semenii. Prin urmare, primesc adesea, de la alti copii si de la profesori, mesajul:”Nu esti asa cum trebuie!”; asadar cei mai multi dintre acestia dezvolta un nivel scazut de incredere in sine, chiar daca au parinti iubitori. Bineinteles ca nu doar parintii pot influenta dezvoltarea unui copil, ci si alte persoane importante, cum ar fi colegii de scoala, profesorii sau bunicii.”

Iar asta ma duce cu gandul la importanta comunitatii, la cat de mult ne-am instrainat si la cat de avansat este fenomenul de bullying, fenomen puternic legat de lipsa de empatie.

“Atat timp cat ne identificam total cu problema noastra – deci, si cu convingerile, sentimentele si gandurile noastre negative care formeaza problema – , aceasta ramane o realitate pe care o resimtim profund si de care nu putem sa ne detasam. […] Singurul om pe care-l putem influenta este propria noastra fiinta.”

“Distragerea atentiei, oricat de banal ar suna, este una din cele mai eficiente cai de iesire dintr-o stare de spirit negativa. Creierul nu are capacitatea de a face simultan mai multe lucruri. Cand atentia iti este acaparata de altceva, nu poti simti, concomitent, durere. Iti poti abate atentia, sa zicem, fortandu-te sa-ti orientezi perceptia asupra mediului inconjurator. Numara, de exemplu, zece obiecte din jurul tau care sunt de culoare rosie sau albastra. Sau gaseste, pentru fiecare litera din alfabet, o tara a carei denumire incepe cu ea.”

Metode simple si accesibile pe care le pun in practica adulti simpli, dar si personalitati, cu scopul de a-si pastra stapanirea de sine / controlul in diverse situatii.

“In cazul proiectiei, situatia este asemanatoare. Astfel, proiectam in capetele celorlalti imaginea pe care ne-o facem despre noi insine, puternic influentata de convingerile noastre. Daca avem o parere buna despre noi, credem ca si ceilalti trebuie sa gandeasca la fel. Daca avem o parere proasta despre noi, proiectam acest verdict si in mintea celorlalti. Fii foarte atent cu ce frecventa ai impresia ca altul crede (proiectezi in mintea celuilalt) ca esti prea gras, prea urat, prea prost, prea plictrisitor etc. si, crezand ca celalalt gandeste ca tine, iti compromiti moralul.”

Suna cunoscut?

“Reprimarea si proiectia se refera la functia psihica a perceptiei. Perceptia este baza tuturor celorlalte functii psihice, cum ar fi gandirea, simtirea si actiunea. Prin perceptie se cladesc toate celelalte; aceasta este aproape la fel de importanta precum constiinta.”

“Un copil a carui mama se intristeaza pentru ca el nu corespunde asteptarilor ei nu are nici o sansa de a se delimita de ea. Asta deoarece lui ii este mila de mama trista si se simte vinovat si responsabil pentru suferinta ei. De aceea, copilul face “de bunavoie” ceea ce si-ar dori mama pentru ca ea sa fie fericita si multumita. Un copil a carui mama se infurie atunci cand copilul nu corespunde dorintelor ei are sanse mult mai mari de a gandi: “Nesuferita!” si a se delimita, cel putin la nivel interior, de ea.”

“Sa nu fiu inteleasa gresit: a ma accepta pe mine insami nu inseamna ca trebuie sa consider in regula tot ce e legat de mine. Acceptarea de sine inseamna ca sunt impacata cu mine asa cum sunt, cu sentimentele mele pozitive si negative. Ca am voie sa le simt. Inseamna ca-mi recunosc punctele forte, dar si limitarile. Pentru ca numai atunci cand le recunosc le pot accepta, iar daca vreau, pot s alucrez mai departe la ele. Acceptarea de sine nu inseamna stagnare.”

“Creierul nostru nu face prea bine diferenta dintre imaginatie si realitate. Astfel, este suficient sa ne imaginam o situatie stresanta, cum ar fi un examen, pentru a resimti teama.”

La fel de bine functioneaza si in sens invers, pentru situatiile pozitive. Probabil Law of attraction pe asta este bazata 🙂

“Oamenii care se identifica adesea cu copilul-umbra din ei, deci care au o increderea mai redusa in fortele proprii, prezinta, de regula, o puternica tendinta de a presupune intentii rele in cazul altor oameni.”

Astfel ajungi sa descoperi de ce o comunitate este mai unita decat alta si cat de important este sa crestem copiii cu raspundere si sa le oferim acces la educatie.

“Dar, prin alegerea mecanismelor tale de aparare, faci si tu greseli. Cand cauti perfectiunea, te preocupa prea mult intrebarea: ce impresie las? – si prea putin intrebarea: ce conteaza, de fapt?”

Suna cunoscuta situatia? cate proiecte ai amanat de teama parerii celorlalti?

“Retine, pentru orice situatie: daca-i dai dreptate celuilalt, atunci cand are dreptate, devii superior si simpatic. Daca insisti cu incapatanare, folosind o argumentatie lacunara, nu esti nici superior, nici simpatic. Argumentele, bunavointa si perceptia sunt principiile fundamentale ale unei comunicari eficiente.

“Cu totii cunoastem situatia: atunci cand ai suferinte fizice sau sufletesti, iti vine greu sa te concentrezi pe altceva. Intregul organism iti cere ca mai intai sa-ti fie atenuata suferinta. Prin urmare, putem fi empatici fata de semeni doar atunci cand propriile noastre nevoie sunt satisfacute in asa masura, incat sa nu ne mai solicite atentia.”

Cu aceasta inchei articolul dedicat cartii Vindecarea copilului interior, nu inainte de a-ti lasa la indemana butoanele de unde poti sa-ti procuri propriul exemplar, astfel sustinand proiectul ACMedia 😉

Carturesti Libris Okian Elefant

Pana data viitoare, imi puteti lasa sugestiile voastre de carti in comentarii 😉

Alina

Transforma ideile in realitate | activeaza in mediul antreprenorial romanesc de peste 9 ani | consultant de business independent si co-fondator a mai multor magazine online | gaseste inspiratie in carti si in experienta profesionala | isi mentine energia ridicata petrecand timp in aer liber.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste noutatile pe email

Primesti ultimele reviewuri si ganduri legate de alte subiecte de interes direct in inbox. Iti multumesc pentru abonare si ne "auzim" pe email!

Carturesti

carturesti.ro

Libris

libris.ro
Top