Calendar

December 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Hope in a Ballet Shoe – Michaela DePrince, Elaine DePrince

Speranta intr-un pantof de balet cum ar fi traducerea mot a mot a romanului, este povestea de viata pana in adolescenta a protagonistei, Michaela DePrince nascuta Mabinty Bangura in Sierra Leone. Din cate am observat, cartea a fost publicata si sub titlul Taking Flight, A Prinde Aripi as traduce eu.

Desi romanul reprezinta un sfert din speranta de viata, intamplarile relatate sunt atat de cuprinzatoare, complexe si variate cat pentru o viata de om.

 

Daca ma cunoasteti sau ati citit celelate articole stiti ca-mi place sa subliniez aspectele pozitive din astfel de povesti, astfel ca asta voi face mai departe 🙂

 

Mabinty este o fata de culoare si mai mult, nascuta cu Vitiligo intr-o comunitate si cultura puternic patriarhala. Bineinteles ca asta nu trece neobservat, nici faptul ca este singurul copil intr-o familie de musulmani. Mi s-a parut impresionant cum parintii ei au inteles limitarile existente in propria comunitate si au inceput sa-si pregateasca copila de la varsta frageda pentru un viitor potrivnic.

 

Momentan poti achizitiona cartea in limba engleza de la una din librariile de mai jos. Mi-ar placea sa o vad tradusa si in limba noastra, cred ca va fi apreciata si indragita de tineri si adulti in aceeasi masura!

Elefant Books Express

 

Pe langa problemele vietii cotidiene (a avea sau a nu avea ce sa pui pe masa), conflictele locale au luat amploare, iar asta a facut-o pe Mabinty orfan. N-am sa va descriu cum ajunge si ce se intampla, caci v-as fura din farmecul lecturii, insa sunt lectii de invat la tot pasul.

Viata protagonistei devenita Michaela dupa adoptia intr-o familie americana, ia o turnura favorabila, insa chiar in confortul unei familii protectoare Michaela incepe sa descopere in exterior “norme” sociale de care nu era constienta.

Va mai zic si ca absolut intamplator Mabinty si-a stabilit telul in viata, un ideal in care a crezut cu tot dinadinsul si a reusit. In prezent activeaza in Dutch National Ballet, iar din 2011 a cunoscut faima odata cu filmarea documentarului First Position. In carte aflati drumul anevoios pana aici, dar si revelatiile avute pe parcurs.

 

Un lucru extraordinar este sa iti poti intalni in viata reala idolul / modelul imaginar. Asta i s-a intamplat Michaelei dupa aparitia in documentar, dar cred ca un impact si mai mare a avut aceasta intalnire asupra persoanei devenita model.

 

Bineinteles, pentru ca vorbim de o vedeta contemporanta nu puteau lipsi canalele de social media, astfel ca puteti sa aflati informatii si sa o urmariti pe Michaela DePrince prin intermediul canalului ei de Youtube aici, pe unul din numeroasele conturi de Instagram (nu l-am cautat insistent pe cel oficial) sau pe Facebook aici.

Nu scapa din vedere din vedere nici prezentarea TEDx de aici, sunt 12 minute de motivatie curata! 🙂

Revenind la carte, consider ca povestea este emotionanta, antrenanta si motivanta in aceeasi masura. Este scrisa intr-un fel detasat si nu insista pe descrieri inutile sau care sa traga de par dramatismul situatiei. Astfel, se citeste usor si rapid, dar lectiile raman.

 

Imi place in mod deosebit ca pune in lumina parcursul educational si activitatile intreprinse pentru a deveni un profesionist. Ceea ce se invata din aceasta carte este general valabil, indiferent ca vorbesti de arte, sport sau stiinte.

 

Am apreciat foarte mult familia care a adoptat si oferit o noua viata fetelor. M-am intrebat de multe ori pe parcursul cartii ce i-a determinat sa adopte si am aflat spre finalul acesteia. De asemenea, in carte sunt prezentate cateva momente cheie, actiune si reactiune sa le zicem; modul in care au reactionat parintii, respectiv sfaturile date m-au uns pe suflet.

 

Inchei prin a va indemna sa achizitionati cartea pentru voi, dar daca aveti in preajma adolescenti care citesc in engleza, cu siguranta le-ati face un cadou deosebit!

Elefant Books Express

Iar daca nu se descurca singuri, va incurajez sa vizualizati documentarul, este suficient sa plantati semintele, de restul se ocupa ei!

Pana data viitoare va doresc sa descoperiti cele mai faine carti si nu uitati sa-mi transmiteti parerile si sugestiile voastre si mie, in comentarii 🙂

 

Alina

Transforma ideile in realitate | activeaza in mediul antreprenorial romanesc de peste 9 ani | consultant de business independent si co-fondator a mai multor magazine online | gaseste inspiratie in carti si in experienta profesionala | isi mentine energia ridicata petrecand timp in aer liber.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primeste noutatile pe email

Primesti ultimele reviewuri si ganduri legate de alte subiecte de interes direct in inbox. Iti multumesc pentru abonare si ne "auzim" pe email!

Carturesti

carturesti.ro

Libris

libris.ro
Top