Carti care ne plac la 3+ ani

de Alina

Daca nu ati citit articolul anterior despre cum am introdus lectura in rutina copilului, ar fi bine sa o faceti! 🙂 O mare parte din carti/ serii continua, iar asta pe mine ma bucura mult.


Pe scurt, am inceput sa-i citesc de pe la 8 luni, iar inainte a invartit si descompus pe toate partile carti cu imagini. Am povestit pe larg in articolul precedent cum am introdus cartile.

Retransmit cateva din ideile pe care le-am avut in vedere atunci cand am introdus acest obicei:

  • initial am prezentat carti bicolore, cartonase si carti cartonate
  • pentru cele cu povesti, am achizitionat carti cu ilustratii atractive, cat mai mari si accesibile la pret (aici n-am mai tinut cont sa fie cartonate, a rupt o mare parte, dar le-am tot lipit; intre noi fie vorba, nici cele cartonate n-au rezistat altfel la varsta aia 😀 )
  • textul, chiar daca era lung, l-am adaptat cat sa inteleaga despre ce e vorba, am povestit mult pe imagini ca abia atunci descoperea elementele (animale, flori, diferite obiecte etc.)
  • lectura interactiva (schimbat tonalitatea, buf-uri la cazaturi si multe onomatopee, imitat si reprodus actiunile din carte, repetat diferite fraze etc.)
  • lasat cartile la indemana copilului fara teama ca le rupe (evident le fosnea, rupea, insa s-a obisnuit cu ele si a inceput sa le acorde atentie ca unor jucarii)

Dupa mult timp petrecut pe diferite site-uri si citit alte recomandari din social media, am ajuns la cateva achizitii care s-au dovedit utile pentru noi. Las mai jos lista care ne e atat de draga, incat o recomand cu incredere ori de cate ori dau peste o astfel de solicitare. Si da, stiu ca sunt o multime de alte carti pe care urmeaza sa le descoperim sau dimpotriva, nu le vom descoperi ca trecem la treapta urmatoare, insa m-as bucura tare sa imi lasati comentarii cu ce am omis sau ce e de neratat!

Carti povesti:

Seria Familia Soricel de Kazuo Iwamura, editura Cartea Copiilor.

Seria Pettson si Findus, autor Sven Nordqvist, editura Pandora M

Vacuta Lieselotte, autor Alexander Steffensmeier, editura Katarsis.

Grufalo si Puiul lui Grufalo, Julia Donaldson, ed. Cartea Copiilor.

De mergi astazi in padure, autor Rachel Piercey, ed. Katarsis.

Carti muzicale/audio:

Colectia Paco, autor Magali Le Huche, editura Katarsis.

Spargatorul de nuci, Lily McArdle, ed. Katarsis.

Raspundel Istetel, merita o categorie aparte 😀 cel putin in cazul nostru. Avem cateva carti si sunt apreciate toate. Sunt comercializate si la Bebe Tei si au cel mai accesibil pret din cate am observat eu.

Carti despre lumea inconjuratoare:

Geografie cu Ratonul Palarie, autor Laura Dina, ed. Katarsis.

Colectia DE CE? DE CE? DE CE?, ed. Casa, carti cu clapete

Cartea cu Apolodor, Gellu Naum, ed. Arthur

A doua carte cu Apolodor, Gellu Naum, ed. Arthur

Traduceri Usborne, ed. Univers Enciclopedic

Carti despre emotii:

Emotiile, de la teorie la poezie, volumul 1 si 2, autor Ion-Ovidiu Panisoara , ed. DPH.

Carti despre corpul uman:

Numai ce am adaugat subiectul in lecturile noastre, pana acum era multumit cu explicatiile date, insa a devenit curios sa vada si cum mai bine decat exemplificand prin carti? 😀 Prima are clapete, este interactiva si o avem pe repeat de cand am introdus-o. Pe celelalte le-am frunzarit si ocazional se uita singur.

Sa ne cunoastem corpul, ed. Casa

Marea carte a corpului uman, ed. Galaxia Copiilor

Cum functioneaza corpul meu, Pierre Winters, Madeleine van der Raad, ed. DPH

Adevarul gol-golut, Ioana Chicet-Macoveiciuc, ed. Univers

Carti cu ilustratii:

Hoinari prin anotimpuri, autor, ed. Casa

Colectia Cauta si gaseste, ed. Casa

Carti cu tematica de Craciun / iarna:

Primele 2 au avut MAXIM succes din iarna 2023-2024, restul am inceput sa le frunzarim acum, au fost cadouri iarna trecuta.

Petrecerea de Craciun a lui Pettson, autor Sven Nordqvist, editura Pandora M

Craciunozaurul, Tom Fletcher, colectia Vlad si Cartea cu Genius, grupul editorial Art.

24 de povesti de citit inainte de Craciun, Brigitte Weninger, Eve Tharlet, ed. Nemira

Poveste muzicala de Craciun, Cristina Andone, ed. Nemira

Vulpoiul si Tomtele, Astrid Lindgren, Eva Erikson, ed. Cartea Copiilor

Craciun in satul Harmalaia, Astrid Lindgren, Ilon Wikland, ed. Cartea Copiilor

Toate cele de mai sus sunt in continua descoperire si ce poate fi mai placut decat sa stii ca ai platit o data si te bucuri (in cazul nostru) cativa ani! 😀

Avem si alte carti la care inca nu a renuntat, insa nu sunt la fel de folosite ca cele mentionate. De asemenea, suntem multumiti de povesti/informatii, insa nu sunt de neinlocuit, astfel ca nu le-am mentionat in articol, am pus totusi poze la cele pe care le-am avut la indemana.

Voi reveni cu un alt articol in care voi mentiona ce avem in plan. Sunt deja achizitionate si astept momentul potrivit pentru a le scoate la vedere. Incerc pe cat posibil sa nu aduc noutati fara un motiv anume, in ideea de a nu se simti impins de la spate.

In acelasi timp, imi place faptul sa parcurgem cartile in ritmul acesta, la aceasta varsta. Il surprind intelegand aspecte noi sau facand legaturi intre elemente, de asemenea, ne folosim de povesti / personaje in viata reala, cand intampinam dificultati, ne jucam sau observam lucruri diferite la noi sau la altii si e nevoie de explicatii.

Se apropie Sarbatorile si e o ocazie minunata sa aduceti noutati in biblioteca celor mici. Pentru cei care ne ajung din urma, sper sa va fie de folos mentiunile! Catre cei care au trecut de etapa 3+, rogu-va ajutati-ne cu recomandari pentru ce urmeaza! 😀

Sa ne citim cu bine!

S-ar putea sa-ti placa si

Lasa o parere